Kendo: een Japanse zwaardvechtkunst
Kendo is een moderne Japanse vechtkunst. In Japan is het de grootste Budosport, met naar schatting 5 miljoen beoefenaars. (Budo is de verzamelnaam voor de Japanse vechtkunsten).
Ook buiten Japan heeft Kendo grote bekendheid gekregen. In Nederland wordt het al ruim 35 jaar beoefend en zijn er in de meeste grote steden wel Dojo (oefenzalen) te vinden.
Kendo trainen in Almere
In Almere kun je Kendo trainen vlakbij station Almere Muziekwijk. Je bent altijd vrij om een keer mee te trainen of te komen kijken. Je vindt Kendo-Almere in de gymzaal van het Nautilus-college.
Wat is Kendo? Training van lichaam en geest
Al vele eeuwen is het zwaard in Japan een zeer geducht wapen gebleken. Het gaat in Kendo vanzelfsprekend niet meer om de praktische toepassing van de zwaardtechnieken. Het accent is al sinds de 17e eeuw verlegd naar de training van het lichaam en de geest door middel van het zwaard.
Wat betekent dat concreet?
Het beoefenen van de Kendosport is een explosief en uiterst geconcentreerd gebeuren. Eén moment van concentratieverlies betekent verliezen. Wedstrijden zijn dus in eerste instantie bedoeld om de eigen vaardigheid, de concentratie en de conditie te toetsen en te verbeteren.
Beheersing van lichaam en geest
Kortom: het zwaard blijkt een mogelijkheid te zijn om tot een betere lichaamscontrole en, wat wellicht belangrijker is, tot een beheersing van de geest te komen.
In het aanleren en sportief toepassen van de zwaardtechnieken ontwikkel je:
- lichamelijke conditie
- lichaamshouding
- concentratievermogen
- inzet
- zelfdiscipline
Kendo terminologie
Kendo komt uit Japan en daarom worden tijdens de trainingen ook veel Japanse termen of jargon gebruikt.
Maak je hier geen zorgen over! Stap voor stap leer je steeds meer van de terminologie kennen.
Kendo etiquette
De Kendo etiquette bestaat uit verschillende onderdelen.
Belangrijk elementen zijn het buigen, het gebruik van Japanse termen en de zorgvuldige omgang met je uitrusting en omgeving.